Temeli çocukluk döneminde yaşanan travmatik anılara (taciz, şiddet…), dengesiz ve yetersiz (sevgisinin ve öfkesinin nedeni kestirilemeyen) ebeveyn tutumlarına ve anne ya da babanın kaybına dayanan kişilik bozukluğu türüdür. Sebep olabilecek birçok olumsuzluk sayılabilir fakat bunların içinde en önemlisi anne babanın özellikle annenin tavırlarındaki tutarsızlıktır.
Borderline kişilik bozukluğu, temeli travmatik çocukluk yaşantılarına dayanan etkisini genç erişkinlik döneminde; kendini ve çevresindeki insanları algılamada tutarsızlık (bazen iyi bazen kötü), aşırı kaybetme korkusu ve bu korkuyla beraber sergilenen yapışma davranışıyla gösteren bir bozukluktur.
Aşağıdaki gibi belirtiler gösterirler;
- Yüceltme ile aşağılama arasında sürekli gidip gelen bir tutum ile insanlarda kafa karışıklığına sebep olurlar.
- Ruh halinde ani ve büyük değişimler yaşarlar.
- Aşırı ve yoğun öfke duygusu hissederler.
- Kızgın ve saldırgan tavırlar sergileyebilirler.
- Ayrılıkta ya da kayıp anında aşırı panik duygusu hissederler.
- Ruhlarındaki dengesizlikten doğan fırtına yüzünden bazen çok değerli bazen ise aşırı değersizlik duygularına kapılabilirler.
- Yalnızlığa tahammülleri çok azdır, bu kişiler doldurulamaz bir boşluk hissi yaşarlar.
- İlişki kurduğu insana taparcasına bağlanır, onun sevgisini kazanabilmek için yoğun çaba harcar, karşılığını alamadığını düşündüğünde taptıkları kişi nefret ettikleri kişiye hızlıca dönüşür.
Yukarıda zikredilen belirtileri gösteren bireylerin ya da onlarla yaşayan kişilerin daha sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamaları için bu kişilerin psikolojik destek almaları tavsiye edilmektedir.
Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)