Pam LEO; ”Çocuklara kötü hissettirerek, daha iyi davranmalarını sağlayamayız. Çocuklar ancak iyi hissedince iyi davranırlar.” der. Hamileliğin 8. ayında, yani hala çocuk annesinin karnındayken LİMBİK SİSTEM diye de tarif edebileceğimiz duygusal beyin neredeyse tamamen gelişmiş durumdadır. Yani çocuk bir olayın duygusal tonunu kavrayabilir durumdadır.
Bununla birlikte KORTEKS; dil, konuşma, plan yapma, muhakeme, ders çıkarabilme, olayların sonucunu tahmin edebilme gibi mantıki süreçlerden sorumlu beyin bölgesi gelişmeye 18. ayda başlayıp neredeyse 20’li yaşların ortasına kadar gelişimini sürdürmektedir.
Yani çocuklar olayların duygusal tonunu algılamakta çok yetenekli ama geçiciliğini idrak etmekte ise zayıftırlar.
Bu sebeple çocuklar duygu yoğunluğu yüksek bir deneyim yaşadıklarında (kardeş kıskançlığı, öfke kontrolsüzlüğü, kendine, başkasına ya da eşyaya zarar verme…) Hissettikleri duyguların hiç geçmeyeceğine inanırlar.
Böyle anlarda çocuklarla karşı karşıya geldiğimizde, gerek hissettiğimiz ÇARESİZLİKTEN gerekse NE YAPACAĞIMIZI BİLEMEMEKTEN kaynaklı olarak çocukları KÖTÜ HİSSETTİREREK (bağırma, kıyaslama, vurma, utandırma…) DOĞRU YOLA GETİRMEYE çalışıyoruz.
Beyin gelişimi açısından bakıldığında durum; duvara doğru koşmak gibidir. Çocuk duygusal olarak yoğun hisler yaşadığında kötü hissettirerek durumdan ders almaz, sadece o olayla ilgili inançları katılaşır.
Sağlıcakla kalın.
Hasan DURAN
Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)
Uzman Klinik Psikolog Hasan DURAN, Samsun Atakum’da bulunan Özne Psikoloji’de; Yetişkin, Ergen, Travma (EMDR) Çocuk-Oyun Terapisi gibi alanlarda danışanlarına Bireysel Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti vermektedir.