GENÇLERLE/Ergenlerle Psikoterapi
Ergenlik sadece bizim değil bütün toplumlarda yanlış anlaşılmaya meyilli bir konudur. Maalesef bu dönemi sorunlar üzerinden tanımlamak daha kolayımıza geliyor gibi. Ancak T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2013 yılında ülkemizde yürüttüğü Türkiye Ergen Profili araştırması ergenlerin %80’inden fazlasının kendilerini ‘’mutlu ya da çok mutlu’’ olarak tanımladığını, %93’ünün ise normal veya yüksek seviyede öz saygısının olduğunu gösteriyor.
Anlaşılan o ki ergenlik bir felaketler dönemi değil lakin bu dönemin getirdiği fiziksel, psikolojik ve sosyal değişimler bazı gençlerimizi ve aileleri olumsuz etkileyebilmektedir.
Ergenlerde Ne, Neden Değişir?
Anne babalardan ya da direk gençlerimizden aldığımız bilgiler bir takım değişikliklerin olduğunu bize göstermektedir. Mesela; hırçın, asi ve kavgacı olabilirler, alınganlık seviyeleri artar, derslerine ve işlerine odaklanabilmeleri zayıflar, tartışmaya ve duygusal patlamalara meyilli olabilirler.
Neden Olur?
Yapılan araştırmalar beynimizin duygulardan sorumlu bölgesi olan amigdala’nın ergenlikle beraber aktivitesinin arttığını göstermektedir. Amigdala’nın aktivitesi artarsa ne olur? Sinirbilim araştırmaları aşırı amigdala tepkisinin Prefrontal Kortex (mantıklı düşünmemizi sağlayan beyin bölgesi)’i baskıladığı yani mantıklı düşünmeyi engellediğini göstermektedir. Yani sorunlu diye etiketlediğimiz gençlerimiz beyinlerinin duygulardan sorumlu alanının aşırı çalışmasından müzdariptirler.
Ve ergenlerdeki değişim sadece beyinleri ile sınırlı değildir; değişen fiziksel görüntü, hızlı ve birden büyüme, sivilceler, sesin kalınlaşması, bağımsız bir birey olarak kabul edilme isteği gibi değişimler ergenleri ve aileleri bazen bu hızlı değişime ayak uydurmakta zorlamakta ve bazen de sorunlara neden olmaktadır.
UNUTMADAN; ERGENLİK SADECE BİR GELİŞİM DÖNEMİDİR VE GEÇECEKTİR.
Geçmeyeceğine inanıyorsanız sizin de amigdalanız aşırı çalışıyor demektir. Çünkü duygusal beynimiz yoğun çalıştığında içinde bulunduğumuz durum sanki sonsuza kadar sürecekmiş gibi hissederiz. Çaresi ise mantıklı beynimizi (prefrontal kortex) harekete geçirmektir. Gençlerimizi duygusal çalkantılardan korumanın yolu sükûnetimiz ve yaşımızın verdiği bilgiyle sakinleşmesine yardımcı olmak ve daha sonra yol göstermektir.
Bazı durumlarda ise profesyonel bir yardım hem sizin hem de genç birey için en iyisi olabilir. Samsun Atakum’da ergen terapisi/danışmanlığı için Uzman Klinik Psikolog Hasan DURAN (Samsun Psikolog)’dan aşağıdaki konularda yardım alabilirsiniz;
+ Uyum Sorunları
+ Öfke Kontrol Sorunları
+ Arkadaş Edinme Sorunları
+ Sosyal Fobi, Panik Atak, Depresyon, Obsesif Kompülsif Bozukluk
+ Ders ve Okul Başarısızlığı, Okuldan Kaçma
+ Bilgisayar/İnternet ve Oyun Bağımlılığı
+ Kendine ya da Başkasına Zarar Verme
Randevu ve Bilgi Almak İçin: 0536 456 25 74