Elimizden acıyı çekenle kol kola girmekten başka bir şey gelmeyen acılar vardır.
İnsan fiziksel ya da duygusal birçok acı çeker. Kimi acıların misafirliği çok uzun sürmez bir teselli ya da ilaç uzaklaştırır onları bizden. Ama bazı acılar var ki ne ilaç ne de teselli geçirmez onları. Hiç dinmeyen bir ağrı, taze bir kaybın yarattığı boşluk ya da insanın kendinde keşfettiğini zannettiği bir kusur…
Yazın trafik kazası geçirdiğimde teselli edilemez acılarla bende tanıştım. Ağrı kesiciler ya da iyi niyetli çaba ve tesellilerin hiçbir işe yaramadığını bizzat yaşayarak öğrendim. Aksine, teselli etme çabalarının acımı ve öfkemi alevlendirmekten başka bir işe yaramadığını gördüm. Bazı anlarda; “geçecek, bunu da atlatacaksın, sık dişini…” gibi kelimelerin küfürden farksız olduğunu yine yaşayarak öğrendim. İnsan acı içinde kıvranırken teselli edecek birine değil eşlik edebilecek birine ihtiyaç duyuyor.
Acıya Nasıl Eşlik Edilir?
Acı çekenin acısını dindirmek zorunda olmadığınızı ve en önemlisi öyle bir gücünüzün de olmadığını bilin.
Acının dinmemesi veya hafiflememesi sizi korkutmasın, acı çekenin halinden korkup, uzaklaşmayın.
Geçecek, sık dişini, doktor söyledi çok ağrıyacakmış, böyle olması normal… vs gibi ifadeler dilinizin ucuna geldiğinde dilinizi ısırın. Bu tip ifadeler bir boka yaramaz, benim üzerimde denendi bir boka yaramıyor. Tabi kızdırmak gibi bir amacınız varsa onu bilemem.
Acısını, duygularını konuşmasına izin verin hemen; “geçecek, iyi olacaksın” gibi o an inanması güç şeylerle teselli edemeyeceğinizi bilin. Sakince dinleyin, duygusunu yansıtın; çok yorulmuşsun, sürekli bu acıları çekmek yıpratmış seni, çok canın yanıyor galiba, zor olmalı, keşke elimden bir şey gelse…
Kendinizi bir şey yapmak, söylemek zorunda hissediyorsanız, yapabileceğiniz en güzel şey sessizce beklemektir. Acı çeken birini telaşla söylenmiş kelimelerle teselli edemezsiniz.
Hiç mi güzel bir şey söylemeyelim dediğinizi duyar gibiyim. Zorlantılı bir teselli çabasına girmediyseniz, Bir şey yapmadan, söylemeden de ona eşlik edebiliyorsanız, Sizinle acısını, hislerini paylaştığında aceleyle “geçecek” değil de “çok zor olmalı’ gibi duygusunu kabul eden ifadeler kullanıyorsanız siz o kişinin acısına eşlik edebilmişsiniz ve bu noktada; “bunu da atlatacaksın, sana güveniyorum, güzel günlerimiz olacak…” gibi ifadeler küfür gibi değil şifa gibi gelir. Başıma geldi ve hala ara ara gelmeye de devam ediyor.
Samsun’da veya dünyanın herhangi bir yerinde yaşadığınız, teselli etmekte/edilmekte güçlük çektiğiniz acı ve ağrılarınız için psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzda online ya da yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti almak için samsun psikolog Hasan Duran’a ulaşabilirsiniz.