GÜVENSİZ BAĞLANDIĞIMIZI
GÖSTEREN 4 ÖZELLİK
Jude Cassidy (2001) güvenli bağlanan kişilerin ilişkilerinde görülen 4 temel özelliği şöyle sıralıyor: Şefkat ve ilgi verebilmek, Şefkat ve ilgi alabilmek, Hem yalnız hem birlikte olabilmek, İhtiyaçlarını müzakere edebilmek.
Biz ise bu paylaşımda güvensiz bağlanma geliştirmiş kişilerin bu 4 özelliğe yaklaşımlarını ele alacağız.
ŞEFKAT VE İLGİ GÖSTEREBİLMEK.
Kaygılı bağlanan bireyler ilgi ve şefkat gösterme konusunda zorlanmazlar, onların meseleleri ilgi ve şefkat göstermek zorunda hissetmeleridir. Sanki hayatlarındaki kişileri memnun etmezlerse terk edilecekleri korkusunu taşırlar.
Kaçıngan bağlanan bireylerin ilgi ve şefkatleri ise kendi belirledikleri şartlara bağlıdır. istediklerinde sizi ilgileriyle göklere çıkarırken siz ilgi ve şefkat talep ettiğinizde bu onlara yük gibi gelebilir. Vermeyi sever ama talep edilmesi ona boğuluyormuş gibi hissettirir.
ŞEFKAT VE İLGİ ALABİLMEK.
Kaygılı bağlanma stiline sahip olan bir kişinin ilgi ve şefkatle olan ilişkisi dibinde delikler olan bir kovayı doldurmaya benzer. Sürekli kaçaklar olduğu için sevgi ve şefkatin devamlılığına duyulan bir bağımlılık söz konusudur. Eğer sık sık onu ne kadar çok sevdiğinizi ispatlamak zorunda olduğunuz biriyle yaşıyorsanız hayatınızdaki kişi yoğun bir kaygılı bağlanma gösteriyor olabilir.
Kaçıngan bağlanma stiline sahip biri için ise sevgi ya da şefkat alabilmek başlı başına bir sorundur onlar birine ihtiyaç duymaktan, yardım istemekten, sana ihtiyacım var demekten pek hazzetmezler. Ötekine duyulan ihtiyacın fark edilmesi sanki bir güçsüzlük belirtisi gibi algılanır ve bu sebeple almaktan ziyade vermek onlar için ön plandadır.
Görüldüğü üzere biri ilgi ve şefkat alamadığında kaygılanırken diğeri ise ilgi ve şefkate ihtiyacı olduğu anlaşıldığında kaygılanır.
HEM YALNIZ HEMDE BİRLİKTE OLABİLMEK.
İnsan ilişkileri birbaşınalık ile birliktelik arasında bir salınımın ürünüdür. Bu salınımda bazen yalnızlığa bazen ise birlikteliğe kayarız.
Kaygılı bağlanan bireyler yalnızlık tarafına kaydıklarında kendi değerlerini sorgulamaya meyilli olup hayatlarındaki kişilere yapışma eğilimi gösterirken, kaçıngan bağlanma stiline sahip olan bireyler ise birliktelik tarafına yaklaştıkça kendilerini köşeye sıkışmış, duygularından eskisi kadar emin değilmiş gibi hissedip uzaklaşma eğilimi gösterirler.
Yani yalnızlık ve birliktelik arasın doğal bir salınımdan ziyade bir tarafa yaklaştıkça diğerine kaçma eğilimi söz konusudur.
İHTİYAÇLARINI MÜZAKERE EDEBİLMEK.
Müzakere; Evet ile Hayırın arasında birçok olasılığın olduğunu kabul etmekle başlayan bir süreçtir. Lakin kişilerin bağlanma stillerini tetikleyecek unsurlar arttıkça müzakereden çok farklı şeyler anlamaya başlarlar.
Mesela; kaygılı bağlanma stiline sahip olan bir birey bağlanma stili aktif olduğunda bir konuyu konuşup müzakere etmek demek korkularının yersiz olduğu konusunda İKNA EDİLMEK demektir. Yani müzakereden anladığı şey; HADİ BENİ İKNA ET‘tir.
Kaçıngan bağlanan bireylerin ise müzakereden anladıkları kendilerine hak verilmesidir. Duymak istedikleri; HADİ BANA SEN HAKLISIN de ve ŞARTLARIMI KABUL ET‘tir.
Samsun’da veya dünyanın herhangi bir yerinde yaşadığınız ilişki ve bağlanma (kaygılı, kaçıngan, güvensiz, korkulu bağlanma) sorunlarında psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzda online ya da yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti almak için samsun psikolog Hasan Duran’a ulaşabilirsiniz.
Hasan DURAN
Klinik Psikolog