GÜVENLİ BAĞLANDIĞIMIZI GÖSTEREN 4 GELİŞTİRİLEBİLİR ÖZELLİK
Jude Cassidy (2001) araştırmasında güvenli bağlanma geliştirmiş kişilerin yetişkinlik döneminde ilişkilerine taşıyacağı 4 temel özelliği şöyle sıralıyor:
ŞEFKAT VE İLGİ GÖSTEREBİLMEK
Sevgi eyleme döküldüğünde şifalandırıcıdır. Birinin sizin onu sevdiğinizi bilmesi yeterli değildir. Eylemle taçlandırılmayan her söylem buhar olmaya mahkumdur. Sevgimizi gösterebiliyor muyuz? Seviyor ama sevgimizi gösteremiyorsak bu bir bağlanma soruna işaret ediyor olabilir.
ŞEFKAT VE İLGİ ALABİLMEK
Sizi eylem ve söylemleriyle seven birinin sevgisini buna hakkınız olduğuna inanarak kabul edebilmek bir olgunluk meselesi ve güvenlli bağlanma göstergesidir. Jestleri, güzel sözleri, hoş eylemleri kabul mu ediyoruz? yoksa Ne gerek vardı canım? deyip geçiştiriyor muyuz? Sevildiğimiz hissettirildiğinde ne yapacağımızı bilmiyorsak bu da bir bağlanma soruna işaret edebilir.
HEM YALNIZ HEMDE BİRLİKTE OLABİLMEK
Yalnızken ve ilişki halindeyken de hayattan keyif alabiliyor muyuz? Yalnızken kolumuzu, bacağımızı kaybetmiş gibi mi hissediyoruz yoksa sakin bir zihinle her ne yapıyorsak ona kanalize mi oluyoruz? İlişki içindeki yakınlığı boğucu mu buluyoruz? Yapışmadan veya kaçmadan yakınlaşıp uzaklaşabiliyor muyuz?
İHTİYAÇLARINI MÜZAKERE EDEBİLMEK
Müzakere; Evet ile Hayırın arasında birçok olasılığın olduğunu kabul etmekle başlayan bir süreçtir. İhtiyaçlarımızı müzakere edebilmek beklentimizi ifade edip diğerinin de varolan durumuna göre bir noktada buluşabilmektir. Müzakere bazen beklentilerimize yakın bazen de uzak sonuçlanır.
Müzakere ettiğimiz meselenin sonuçlarını sindirebiliyor muyuz? Zaten ihtiyaçlarım karşılanmaz deyip müzakereden kaçıyor ya da müzakereyi bir savaşa mı çeviriyoruz?
Samsun’da veya dünyanın herhangi bir yerinde yaşadığınız ilişki ve bağlanma sorunlarında psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzda online ya da yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti almak için samsun psikolog Hasan Duran’a ulaşabilirsiniz.
Klinik Psikolog
Özne Psikoloji Danışmanlık Merkezi