Kaygılı Bağlananlar İçin İlişki Rehberi
Bağlanma kuramına göre çocukluğumuzda anne babamızla kurduğumuz ilişkiler ileride kuracağımız sosyal ve duygusal ilişkilerin temelini oluşturur ve bizi bu tip ilişkileri TEKRAR ETMEYE MEYİLLİ hale getirir.
Erken çocukluk döneminde sadece duygusal ilişkilerimizin temelleri atılmaz, bu dönemde kurduğumuz ilişkiler vasıtasıyla hayatta kalmayı da öğrendiğimiz için bağlanma stilleri aynı zamanda HAYATTA KALMA STİLLERİDİR.
Duygusal ilişkilerinizde işler yolunda gitmediğinde sadece ilişkinizi yoluna koymaya değil hayatta kalmaya da (bilinçdışı) çalışırsınız. ONSUZ YAŞAYAMAM sözü anlam kazanıyor olsa gerek.
Kaygılı bağlanan kişilerin kendilik algıları düşüktür. Yani hayatlarındaki kişileri KENDİLERİNDEN DAHA DEĞERLİ görmeye meyillidirler. İlişkiniz yolunda gitmediğinde veya yanlış anlaşılmalar olduğunda bunu kötüye yormaya meyilli olduğunuzu bilin. Zihninizin bu tip anlarda hep aynı nakaratı tekrar ettiğini fark edin; SEVMİYOR GALİBA, TERK EDECEK, BIRAKIRSA NE YAPARIM…
Bağlanma stilleri STRESLİ ANLARDA aktif olan yapılar olduğu için NASIL DAVRANMAYA MEYİLLİ olduğunuzu bilin. İlişkiniz yolunda gitmediğinde veya yanlış anlaşılmalar olduğunda kendinizi istemsizce yaparken bulduğunuz eylemleri fark edin; ATTIĞI HER ADIMI TAKİP ETME, İŞLERİN YOLUNDA GİTTİĞİ KONUSUNDA İNANDIRILMAYA İHTİYAÇ DUYMA VE PARTNERİ BUNA ZORLAMA…
Kaygılı bağlanan kişilerin kendilik algısının düşük olması kendilerini sevilebilir bulmayı zorlaştırır ve bu sebeple partnerin davranışı öz değerlerini tayin ediyormuş gibi gelir. İlişkiniz yolunda gitmediğinde veya yanlış anlaşılmalar olduğunda şu otomatik çıkarımı hemen yaparsınız; NASIL BİRİ OLDUĞUMU BANA NASIL DAVRANILDIĞI BELİRLİYOR.
Kaygılı bağlanan bireylerde kaygıya yatkınlık ve buna bağlı duygu düzenleyebilme kabiliyetinde yetersizlik de görülebilmektedir. Yani kaygı bir kar tanesinin çığa dönüşmesi gibi kontrol edilemediğinde olumsuz çıkarımlara (benden nefret ediyor) ve sonrasından pişman olunan eylemlere (ısrarcılık, kendine zarar vs.) dönüşebilmektedir.
Kaygılı bağlanan bireyler öncelikle;
Nasıl düşünmeye ve davranmaya meyilli olduklarını bilmeleri gerekir. Her defasında ne yaptığınızı bilirseniz bunu tekrar etmek zorlaşır.
Kolayca duygu seline kapıldığınız için duygu düzenleyebilme kabiliyetini geliştirmek için; farkındalık, meditasyon, yoga veya dua ve ibadet gibi duygu düzenlemeye yardımcı eylemleri hayatınızın bir parçası haline getirin.
Kendinizi algılama biçiminiz olumsuza meyilli olduğu için; iyi olduğunuzu düşündüğünüz veya iyi olduğunuzun söylendiği eylemlere önem verin, kendinizi olumlu algıladığınız eylemlere yoğunlaşın.
İhtiyaçlarınızın ve hislerinizin farkına varın ve bunları hayatınızdaki kişilere ihtiyaç duyduğunuzda bildirin, anlamalarını, sizin zihninizi okumalarını beklemeyin, okuyamazlar.
Ayna nöronlarımız karşımızdaki kişinin davranışlarını doğrudan kopyaladığı için sağlıklı ilişkileri olan, kendinin ve ötekinin sınırlarına saygı duyan, hislerini karşısındakini suçlamadan paylaşan kişilerle vakit geçirin.
Bağlanma stilleri değişime dirençli yapılar olduğu için bu konuda zorluk çekmeye devam ediyorsanız bir uzmandan destek alın.
Samsun’da veya dünyanın herhangi bir yerinde yaşadığınız ilişki ve bağlanma sorunlarında psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzda online ya da yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti almak için samsun psikolog Hasan Duran’a ulaşabilirsiniz.
Hasan DURAN
Klinik Psikolog
Özne Psikoloji Danışmanlık Hizmetleri