İlk defa mikrofonla konuştuğunuzda veya bir ses kayıt cihazına sesinizi kaydedip dinlediğinizde duyduğunuz sesin size ait olduğuna inanmakta zorlanabilir hatta bu sesi yadırgayabilirsiniz.
Neeee bu benim sesim mi? İnsanlar beni böyle mi duyuyor? Ne kadar garip? Pek dinlenilesi değil…
Olduğumuz gibi (kendi sesimiz) kabul edilme şansımız olmadığında, kabul edilmenin yollarını (ötekinin duymak istediği) bulmak zorunda kalırız. İnsan öteki olmadan yaşamakta zorlanacak sosyal bir varlık olduğu için ötekinin onu kabul etme şartlarını zamanla kendi gerçek arzularıyla karıştırabilir.
Kendi gerçek arzularımız zannettiğimiz; KABUL EDİLME YOLLARI zamanla katılaşarak kimliğimizin ayrılmaz bir parçasıymış gibi algılanabilir.
Ruhsal yapımıza sızan biz zannettiğimiz kabul edilme yolları zamanla o kadar ağırlaşır ki bizi neredeyse hareketsiz kılar. Nedeni tam kavranamamış; sıkışma, daralma, hareket edememe halleri insanları yardım arayışına iter.
Psikolojik danışmanlık veya diğer yollarla kendine temas eden, yüklerinin farkına varan kişiler, yabancılaştıkları kendi seslerini fark ettiklerinde; duymakta, dinlemekte ve temas etmekte çok zorlanırlar.
Kabul edilmeleri şartlara bağlı olan kişiler kendi seslerine güvenmekte zorlanırlar deneyimleri bu sesin duyulmak istenmediği yönündedir.
Artık kendi şarkısını söylemek isteyen kişilerin mücadelesi; kötü, çirkin, kabul edilemezMİŞ GİBİ algılatılan seslerini; duymaya cesaret etmek, ona şefkat göstermek ve en nihayetinde kabul edip, sevebilmektir.
Klinik Psikolog
Özne Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık Merkezi