YALNIZLIK
Asla tek kişilik değildir.
Yalnızlık kimilerine huzuru, dinginliği, sükûneti çağrıştırırken kimilerine ise dayanılması güç, korkutucu bir durum gibi gelir. Aynı olgunun birbirine zıt sonuçları insanı ister istemez Neden Böyle? sorusuna yöneltiyor.
Dünyaya geldiğimizde, anne babamızla kurduğumuz ilişkiler bizim ve onların nasıl insanlar, dünyanın ise nasıl bir yer olduğunu öğrenmemizi sağlar.
İnsan beyni kurulan bu ilişkileri içselleştirerek içimizde; bizim ve önemli ötekilerin (anne, baba, kardeş, öğretmen vs.) olduğu bir dünya inşa eder. O sebeple fiziksel olarak yalnız olsak da içsel olarak yalnızlık mümkün değildir.
Yalnızlığı çekilebilir ya da çekilemez kılan şey ise içimize nakşolan bu dünyanın nasıl hissettirdiği ile alakalıdır. Yeterince iyi ebeveynlere sahip insanlar yeterince iyi bir dünya inşa etme şansına sahipken, ihmal, istismar veya travmaya maruz kalan kişilerin bu şansları ellerinden alınmış gibidir.
İçimize inşa ettiğimiz şehrin sokaklarında yürümek güvenli değilse yalnızlık da bir o kadar korkutur. O şehrin sokaklarında yürümek güvenliği ise yalnızlık uzun bir yolculuktaki dinlenme tesisleri gibidir.
Sevdiğimiz ya da nefret ettiğimiz yalnızlık değil, içimizdekilerle baş başa kalmaktır.
Samsun’da veya dünyanın herhangi bir yerinde yaşadığınız yalnızlık ve yalnız kalma korkusu gibi sorunlarınızda psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzda online ya da yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti almak için samsun psikolog Hasan Duran’a ulaşabilirsiniz.
Hasan DURAN
Klinik Psikolog
Özne Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık Merkezi