Ah o Baban yok mu Baban
Annen var ya Annen…
Çocuğun kişilik gelişimi açısından anne baba birbirlerinin yerini dolduramayacak kadar ayrı öneme sahiptir.
Anne ile kurulan sağlıklı ilişkiler çocuğun kendisiyle (güvende, sevilebilir, değerli) olan ilişkisini düzenlerken, baba ile kurulan sağlıklı ilişkiler ise çocuğun dış dünyadaki (özgüvenli, kendinden emin, dengeli) konforunun temelini atar.
Yani hem anne, hem de baba biri diğerinin yerini tutamayacak kadar değerli iki önemli özelliği temsil ederler çocuğun iç dünyasında.
Bazı durumlarda çocukların içsel algıları anne ya da baba tarafından manipüle edilir. Baba hakkında annenin kişisel yorumları (baban ne yaptı biliyor musun?) ya da babayı bir ceza nesnesi (babanız çok sinirli, gebertir sizi) gibi kullanması çocuğun baba algısını kendi deneyimlerinden bağımsız şekillenmesine neden olur.
Özellikle boşanma durumlarında annenin çocuğun zihnindeki algısı çevre tarafından zalimce bozulmaktadır. (Annen böyle yapmasaydı hep beraber olurduk, Seni sevseydi gitmezdi)
Çocuğun ruhunun yarısı anne yarısıysa babadır. Eşinizle her ne yaşıyorsanız yaşayın bunların çocuğun ruhunda onarılması güç bir hasara dönüşmemesi için çocuklarınızı dert ortağı ya da ulak yapmayın.
Siz belki çocuğu babayla korkuttukça ya da anneyi kötüledikçe rahat bir nefes alacaksınız ya da öfkeniz bir nebze dinecek fakat çocuğunuz ruhen nefessiz kalacaktır.
Kendi meselelerinizi çocuklarınız üzerinden çözmeye çalışıyor ya da onları ulak gibi kullanıyorsanız bunun ne size ne de çocuklarınıza bir faydası dokunmayacaktır. Sorunlarınızı konuşabilir hale gelmek ve sonrasında çözüme kavuşturabilmek için Samsun Klinik Psikolog Hasan DURAN dan ilişki danışmanlığı desteği alabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın…
Hasan DURAN
Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)