Bütün dünyayla beraber bizde coronavirüs salgınıyla uğraşıyoruz. Şimdilik yarının ne getireceğini bilmeden hem bedenen hem de ruhen ayakta kalmaya çalışıyoruz. Dışarıda ölümcül bir virüsün olduğunu bilmek kadar yarın ne olacağını bilmemekte (belirsizlik) korkutucudur.
Beynimiz için belirsizlik tehlikeden daha tehlikelidir. Çünkü tehlikeli olarak algıladığımız bir şey için önlem alabiliriz ama belirsizlik bizi savunmasız bırakır.
Bizi savunmasız bırakan bir şeye karşı nasıl ayakta kalabiliriz?
KABUL ET
Bir şeyle mücadele önce onu kabulle başlar. Bir şeyi kabul etmek aynı zamanda onun sınırlarını da çizmek anlamına geldiği için belirsizliğin ortadan kalkması için önemlidir.
DUYGULARININ ADINI KOY
Yapılan araştırmalar hissedilen duygular fark edilip dile döküldüğünde etkilerinin azaldığını göstermektedir. Ne hissettiğine odaklan, fark et ve güvendiğin seni eleştirmeden, hislerini küçümsemeden dinleyecek biriyle paylaş. Eğer çevrende böyle biri yoksa yaz ve ara ara oku.
RUTİNE DÖN ya da YENİ BİR RUTİN OLUŞTUR
Belirsizlik beynimiz için ne kadar korkutucuysa düzen ve tahmin edilebilirlik o kadar rahatlatıcıdır. Eğer mümkünse virüs öncesi rutinlerine geri dön değilse yeni rutinler belirle ve uygula. Böyle bir zamanda rutin bir program takip edebilir hale geldiğimizde zihnimiz şu mesajı alır; Ne kadar zor bir zamandan geçiyor olsak da yine de tahmin edilebilir şeyler var.
SOSYAL BAĞLARINI GÜÇLENDİR
Sosyal varlıklar olmamız hasebiyle insana ve insan ilişkilerine muhtacız denilebilir. İçinden geçmekte olduğumuz günleri en az zararla atlatabilmenin yolu hijyen ve özellikle sosyal izolasyon olunca insanın insana olan ihtiyacı daha da önemli hale gelmektedir. Bu dönemi en az zararla hem de ruhen ayakta kalarak atlatabilmek için yüz yüze olmasa da iletişime, sohbete, hal hatır sormaya özellikle dikkat etmeliyiz.
KENDİNE İYİ DAVRAN
İnsan her yerden, herkesten kaçabilir ama kendinden asla. Aslında hepimiz kendi kendimizin yol arkadaşıyız kendimize ne kadar iyi davranırsak yolda, yolculukta o kadar keyifli olur. Herkesin kendine iyi davranma şekli özeldir. Sen ibadet ve dua ile kendini iyi hissediyorsan öyle yap, yalnız kalmak, ılık bir duş, ev ahalisiyle içilen bir bardak çay sana iyi geliyorsa bu da senin sana iyi davranma şeklindir. Yani popüler olanı değil sana iyi hissettireni yaparak kendine iyi davranmış olursun.
Bazen alınan tedbirlere rağmen hayat yönetilmez hale gelebiliyor. Eğer siz de hayatınızın kontrolünün elinizden kaydığını hissediyor ve elinizden bir şey gelmiyorsa profesyonel bir destek almayı düşünebilirsiniz. Bugünlerde yüz yüze psikolojik destek almak önerilen bir durum olmasa da samsun online terapi hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Geriye dönüp baktığımızda hayat denilen bu yolculukta irili ufaklı birçok badire atlatıyoruz. Günün sonunda bunlar bir şekilde bitiyor ve önce kendimizle sonra ise çevremizdeki insanlarla baş başa kalıyoruz. Sıkıntılı anların geçiciliğini aklımızdan çıkarmadan kendimizle ve çevremizle olan ilişkilerimize kalıcı zararlar vermemek temennisiyle.
Sağlıcakla kalın.
Hasan DURAN
Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)
2 Comments