Duygu düzenleyebilme kabiliyeti ile psikolojik sağlamlık birbiriyle çok yakından ilgili kavramlardır. Duyguları düzenleyebilme kabiliyeti çocuğun ihtiyaçları ( karnının doyurulması, altının temizlenmesi, sevgi ihtiyacı ..) yerinde ve zamanında karşılandığında çocuğun hissettiği kötü duyguların kalıcı olmadığına inanması anlamına gelir.
Mesela; karnı acıkan bir çocuğun hissettiği kötü duyguların annesi ya da bakım veren biri tarafından doyurularak ortadan kaldırılması çocuğun açlığın verdiği kötü hislerin geçici olduğuna inanmasını sağlar.
İhtiyaçları zamanında karşılanan çocuklar şu deneyimi kazanırlar; kötü duygular hissedilebilir şeylerdir ama sonsuza kadar sürmezler.
Psikolojik sağlamlık (resilience) literatürde; yılmazlık ya da kendini toparlama gücü diye de geçmektedir. Duygu düzenleyebilme kabiliyetinin oluşumuna baktığınızda psikolojik olarak sağlam bir yapının; yani bozulan bir şeyin düzelebileceğine olan inancın temellerini görürüz.
Yaşadığı olumsuz deneyimlerin erken çocuklukta anne babanın yardımı, daha sonra sorun yaratan durumdan kaçmayan ebeveynin klavuzluğunda deneyimlenerek geçtiğini gören çocuk ruhen sağlıklı bir hale gelebilir.
Kalkabileceğine inanıyorsan düşmek sorun değildir.
Sağlıcakla kalın.
Uzman Klinik Psikolog Hasan DURAN, Samsun Atakum’da bulunan Özne Psikoloji’de; Yetişkin, Ergen, Travma (EMDR) Çocuk-Oyun Terapisi gibi alanlarda danışanlarına Bireysel Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti vermektedir.
1 Comment