Toplum olarak; Ne düşünüyorsun? Sorusuna Ne Yaptığımızı, Ne hissediyorsun? sorusuna da Ne Düşündüğümüzü söylemek gibi bir huyumuz var.
Çokça yapıyoruz (davranış) biraz düşünüyoruz, az da olsa hislerimizden, duygularımızdan bahsediyoruz.
Belli ki çokça can yakanı (duygu) az, otomatik olanı (davranış) ise çok yapıyoruz.
“DÜŞÜNMEDEN YAPMAK” diye de güzel ama eksik bir tabirimiz de var. Aslında; “HİSLERİM ÜZERİNE DÜŞÜNMEDEN YAPMAK” dense daha doğru olan.
İnsan ruh sağlığı olunca mesele, en fazla üvey evlat muamelesi yapılanlar da duygularımızdır maalesef. Aslına bakarsanız bilerek yapmıyoruz bu muameleyi duygular çok yakıcı olabildiğinden oluyor hep bunlar.
Duyguların verdiği mesajı tercüme etmektense alışılmış bir davranışla duyguların o yakıcı etkisinden kurtulmaya çalışıyoruz.
Mesela; bizi takıntılı bir şekilde davranmaya iten düşüncelerin (kirlendim) altındaki duyguları irdelemek yerine o an için iyi gelen davranışı (belirli sayıda el yıkamak) yapıyoruz alelacele.
Bağımlılıklarımız da eksik kalan yanlarımızın, hissetmeye ihtiyaç duyduğumuz şeylerin (sevilme, olduğu gibi kabul görme, takdir edilme) acısını davranışla (alkol, kumar, seks…) dindirme çabasından başka da bir şey değildir aslında.
Duygular anlaşılmadığında bizi istemediğimiz davranışlara zorlayabilen şeylerdir. Görünen o ki anlaşılmayan her duygu istenmeyen bir şeye gebe olabilir.
Sağlıcakla kalın…
Hasan DURAN
Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)
Uzman Klinik Psikolog Hasan DURAN, Samsun Atakum Özne Psikoloji’de; Yetişkin, Ergen, Travma (EMDR) Çocuk-Oyun Terapisi gibi alanlarda danışanlarına Bireysel Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti vermektedir.