Güvercin’in biri sürekli yuva değiştiriyormuş, bir süre kaldıktan sonra yuvalarda kötü kokular oluşmaya başlıyor ve bu kokular yüzünden tekrar tekrar yuva yapmak zorunda kalıyormuş. Ama her defasında yuvalar tekrardan kokmaya ve göç yolu güvercine gözükmeye başlıyormuş.
Bütün bu olanlardan çok yorulan güvercin, Bilge bir güvercinin yanına giderek durumu izah etmiş.
Bilge güvercin cevap vermiş; “YA KOKAN YUVA DEĞİL DE SENSEN.”
İnsan beyni şu prensiple çalışır; geçmiş olaylardan ders al ve geleceği TAHMİN etmeye çalış. Bu prensip bazen geçmişle bugünü karıştırmamıza neden olabilir.
Mesela; Kaygılı bağlanan biri çocukluğunda annesinin sevgisinden bir türlü emin olamadığından elinden geldiği kadar annesine yakın olmaya ve ona yapışmaya meyillidir. Geçmişte öğrendiği yalnız kalmamak, terk edilmemek için eşine yapış, uzaklaşırsa daha çok yapış taktiği maalesef bugünkü ilişkileri farkında olmadan mahvedebilir.
Kaçıngan bağlanan bir çocuk ise annesinin sevgisinden, ihtiyaç duyduğu ilgi ve bakım verilmediği için ümidini kesmiştir. Beynin çalışma prensibini göz önüne alırsak bu kişi şöyle düşünebilir; İlgisine, sevgisine muhtaç olduğun kişi sana onu vermeyecek boşuna güvenme. Bu güvensizlik o dönemde belki işe yaradı ama bugünkü ilişkileri mahvettiği kesin.
EĞER;
Beşinci sevgilinizden de aynı sebeple ayrıldıysanız,
Patronlarınız sürekli kafanızın tasını attırıyorsa,
Okuldaki öğretmenler size taktıysa,
Çocuğunuz her şeyi inadına yapıyorsa,
Kim bilir;“BELKİ DE YUVA KOKMUYORDUR?”
Sağlıcakla kalın…
Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)