Yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğu; yaşanan gerçek problemlere karşı orantısız bir biçimde ortaya çıkan aşırı endişe ve kaygılanmayla seyreden psikolojik bir bozukluktur. Anksiyete (kaygı) duygusu bir tehlikenin ya da tehdidin sonucunda hepimizde ortaya çıkabilen doğal bir olaydır. Fakat anksiyetenin (kaygının) süresin ve şiddetinin artması ve günlük hayatımızı etkileyip işlevselliğimizi bozması sonucunda yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğu meydana gelir. Ayrıca yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğu ve panik bozukluk kaygı bozuklukları içerisinde en çok görülen sorunlardır.
Yaygın anksiyete bozukluğunun duygusal ve fiziksel olmak üzere farklı belirtileri vardır. Duygusal belirtiler: Aşırı ve sürekli korku, konsantre olamama, sinirlilik ve gerginlik, sürekli kötü şeyler olacağını düşünmek duygusal belirtilerin bazılarıdır.
Fiziksel belirtiler ise: Terleme, nefes almada güçlük çekme, yorgunluk, uykusuzluk, mide bulantısı, karın ağrısı ve kaslarda kasılma gibi belirtilerdir.
Yukarıda bahsi geçen belirtiler en az 6 ay boyunca devam edip, bireyin sürekli kötü şeyler olacak düşüncesiyle günlük hayatını olumsuz etkiliyorsa yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğundan bahsedilebilir ve uzman yardımı alınması tavsiye edilmektedir.
Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)
1 Comment