Panik bozukluk; titreme, çarpıntı, terleme, baş dönmesi, nefes alamama, göğüste ağrı ve sıkışma, dengeyi sağlayamama gibi fiziksel belirtilerin yanı sıra; aklımı kaçıracağım (delireceğim) düşüncesi ve ölüm korkusunun sonucunda panik ataklarla kendini gösteren psikolojik bir bozukluktur.
Panik bozukluk yaşayan bireylerde beklenmedik anlarda ve tekrarlayıcı bir tarzda panik ataklar meydana gelir. Bu ataklar neticesinde kişi atağın ne zaman geleceğini kestiremediğinden dolayı atağın her zaman olabileceğine dair korkular geliştirir. Mesela kişi ilk panik atağını kalabalık bir ortamda geçirdiyse sosyal ortamlardan çekinme ya da atak anında yalnızsa yalnız kalmaktan korkma gibi tepkiler geliştirebilir. Bu tip olaylar bireyin belirli ortamlardan kaçınmasına ve kendini kısıtlamasına da neden olabilmektedir.
Panik atak belirtileri genelde ben geliyorum demez ve birden ortaya çıkar. Bir atak genelde 10 dk içinde en şiddetli seviyeye ulaşır ve daha sonra hafifler. Kişi bu süreçte kalp krizi geçirdiğini ya da öleceğini düşünerek en yakın hastanenin acil servisine koşar. Panik atak çoğu zaman 20-30 dk da son bulurken nadiren 1 saat sürebilir.
Yukarıda bahsi geçen belirtiler ya da benzerlerini yaşayan bir bireyin uzman yardımı alması tavsiye edilmektedir.
Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)